Wat men in Belgenland 'OLIEBOLLEN' pleegt te noemen, kent men in Spanje als 'CHURROS'. Het is dezelfde soort zoete deegkoek gebakken in olie, alleen de vorm ervan is anders. De ronde, vol-bolle vorm van 'oliebollen' past perfect bij België terwijl de lange, slank gekrulde vorm van ''churros' al even perfect bij Spanje past. Beide zoetigheden werden oorspronkelijk aan volkse kraampjes in volkse papieren tipzakken aan zeer volkse prijzen verkocht. Van dat volkse schiet niet veel meer over sinds Europese ketens met Chinees geld een Europese 'Churros' business hebben opgezet waarbij goedkoop geproduceerde simpele 'oliebollen' als prijzige trendy 'churros' worden gesleten. De geglobaliseerde uniforme 'oliebol' is met succes gelanceerd op de markten van de wereldhandel, ten koste evenwel van de warme volkse eigenheid, charme en gemoedelijkheid die destijds zowel aan de Belgische 'oliebol' als aan de (echte) Spaanse 'churros' letterlijk kleefden. Dit verlies aan menselijke (oliebollen)warmte is zelfs af te lezen van de ongelukkig ogende 'los churros' gezichten van het 'los churros' personeel dat in het 'los churros' hok op een toeloop van 'los churros ' consumenten staat te wachten (bekijk te dien einde de foto in een groter formaat).
SÓLO SE QUEDA TRISTEZA (wat rest is tristesse).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten