FOTOGRAFIE MET INHOUD ÉN DOEL, HET BESTAAT EN LEEFT NOG! DE UNIEKE RIJKDOM EN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT VAN EEN SIMPEL AFBEELDEND MEDIUM.
FOTOGRAFIE ALS 'TROOST' ?
FOTOGRAFÍA CON UN CONTENIDO Y UN INTENTO, EXISTE Y VIVE YA! LA RIQUEZA ÚNICA Y EL IMPACTO SOCIAL DE UN MEDIO GRÁFICO SIMPLE.
¿ FOTOGRAFÍA COMO 'CONSUELO' ?
FOTO-tentoonstelling
ARMOEDE door KINDERogen (Pobreza vista a ojos de niños)
Opening op 27 april
om 19u30 in de Grauwzusters,
Sint Annastraat 7, 2000 Antwerpen
In 2010 organiseerde het departement Sociale, Culturele en Studentgerichte Diensten een project rond de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Geïnspireerd door dit voorbeeld, lanceerde Theo Beck als voormalig docent fotografie en lid van de Antwerpse Cultuurraad, een laagdrempelig maatschappelijk fotoproject rond de relatie tussen kinderen en armoede. Tesamen met Agorakring (een vrijzinnig-humanistische kring voor studie en actie in verband met samenlevingsopbouw), Oases (het centrum voor ongelijkheid, armoede en sociale uitsluiting en de stad), en Brandpunt 23 ( een unieke societeit van maatschappelijk bewogen beeldenmakers) werd ‘Armoede door Kinderogen’ op poten gezet.
Het project heeft een inhoudelijke, geen esthetische doelstelling.
Wat het project wil doen, is de vanzelfsprekende stereotypische en uitwendige benadering van armoede doorbreken, en armoede een menselijk gelaat geven.
Hiermee willen we de bewustwording voor armoede op een nieuwe manier in de kijker stellen, die voorbij gaat aan stigmatisering, en die zich probeert in te leven in de wijze waarop armoede beleefd wordt. De onschuldige kinderblik heeft ons daarbij op twee manieren geholpen.
Ten eerste werd gevraagd aan jongeren en kinderenom na te denken over hun leefwereld en hoe armoede daar een rol in speelt.
Drie scholen in minder begoede buurten werden gevraagd om mee te werken, maar dat betekende niet dat alleen arme kinderen achter het vizier zaten. Alle kinderen die meewerkten konden zich vrij uitdrukken door middel van een fototoestel dat ze speciaal voor de gelegenheid konden gebruiken, en de bal ligt in het kamp van de toeschouwer om er eventueel sporen van de beleving van armoede in te herkennen.
Ten tweede werd aan de beroepsvereniging van fotografen, alsook aan amateur fotografen en verschillende fotografiescholen,
gevraagd om zich in te leven in het perspectief van hoe kinderen naar armoede zouden kijken, en hoe kinderen in armoede vorm geven aan hun bestaan. Hun beelden zijn het resultaat van een weldoordacht proces van inleving, en contrasteren mooi met de echte kinderblikken.
We hopen van harte dat de tentoonstelling elke bezoeker aanspoort
om zelf eens de denkoefening te doen die alle fotografen ondernomen hebben.
De tentoonstelling is te bezichtigen
van 27 april tem 30 mei, dagelijks van 7 tot 17 uur tijdens de weekdagen.
UIA gebouw Grauwzusters - Lange Sint Annastraat 7 te Antwerpen
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Via DEZE LINK kan U alvast een aantal (sfeer)beelden in U opnemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten