WELKOM / BIENVENIDO


MAG IK ME VOORSTELLEN MET EEN LIEDJE?

¿PERMITE QUE ME PRESENTE CON UNA CANCIÓN?


MI CANCIÓN MUY PREFERIDA:

CUCURRUCUCÚ PALOMACUCURRUCUCÚ PALOMA, NO LLORES

(LIEF DUIFJE MIJN, WAAROM AL DIE TRAANTJES DIJN?)

Dicen que por las noches
no más se le iba en puro llorar;
dicen que no comía,
no más se le iba en puro tomar.
Juran que el mismo cielo
se estremecía al oír su llanto,
cómo sufrió por ella,
y hasta en su muerte la fue llamando:
Ay, ay, ay, ay, ay cantaba,
ay, ay, ay, ay, ay gemía,
Ay, ay, ay, ay, ay cantaba,
de pasión mortal moría.
Que una paloma triste
muy de mañana le va a cantar
a la casita sola con sus puertitas de par en par;
juran que esa paloma
no es otra cosa más que su alma,
que todavía espera a que regrese
la desdichada.
Cucurrucucú paloma,
cucurrucucú no llores.
Las piedras jamás, paloma,
¿qué van a saber de amores?
Cucurrucucú, cucurrucucú, cucurrucucú,
cucurrucucú, cucurrucucú,
paloma, ya no le llore
EIGEN VERTALING EN NADERE INFO OVER DIT LIEDJE:


12 februari 2012

UN POCO DE NOSTALGIA : LA DIOSA, LA DIVA DIVINA : IMPERIO ARGENTINA

Imperio Argentina was de artiestennaam van de grootste diva van de Spaanse cinema van de woelige jaren dertig (Spaanse burgeroorlog, gekoppeld aan de opkomst van het nazisme in Duitsland). Ze was - hoe zou ik het kunnen verwoorden - de zingende, dansende oesterparel van de Spaanse cinema en variété in het uur en in het vuur van 'De Strijd'. Ze zag het levenslicht in Argentina - Buenos Aires als vurige vrucht van een uit Spanje - Andalucía - tijdelijk naar America Latina overgewaaide flamenco gitarist en een (theater) actrice. Dit verklaart één en ander van het explosief verleidelijk gracieuze fenomeen tot hetwelk de jonge doña Magdalena zich later heeft ontpopt. Wie méér wil weten, zoeke en vinde met 'google'.

Hierna een fragment uit de film 'Carmen, la de Triana' (1938) waarin la Diva Divina expressie geeft aan de geest en het vuur van het flamenco/gitano volksliedje 'los piconeros' (de steenkolen kappers/marchands). Het toont aan hoe in deze vervlogen oude tijden - en aquellos tiempos de Maricastaña - kunst nog een reële, door iedereen voelbare vorm van expressie was en geen schim van een ingebeelde individuele 'gedachte' zoals de promotoren van de hedendaagse 'kunsten' thans orakelen. Merk ook hoe de Diva Divina als het ware sierlijk zweeft in kunstig geblazen wolken van sigaren- en pijpenrook, te danken aan het ongedwongen feit dat men toen zijn levensvreugde nog niet liet verzuren en bederven door kuise en preutse theorieën over 'actief' of 'passief' roken. La Diva Divina is 94 jaar oud geworden, en dat is de pure, naakte waarheid. La Verdad Pura y Nuda.
Via de hierna geplaatste webschakel kan U ook nog kijken, luisteren, leren en genieten van een schitterende documentaire van de Spaanse televisie (rtve) over la vida y la obra de la Diva Divina IMPERIO ARGENTINA. Zelfs als de Spaanse taal U vreemd in de oren zou klinken, zal U door de ruime maar selecte keuze van foto- en filmbeelden alleen al met uw ogen veel van dit wonderbaarlijk artistiek (levens)verhaal kunnen opsteken. Ik moge U aanraden om schermvullend te kijken door, na het openen van onderstaande webschakel en het starten van de video, het uiterst rechtse vakje van de afspeelbalk aan te klikken : 'expandir a pantalla completa'.
Geen opmerkingen: